Chi Neng Uden

J e    l e v e n   i n   b a l a n s 

 Kookleergang vijf-elementen voeding

In 3 modules leer je helend koken met de vijf elementen voedingsleer.

In 3 modules leer je - samen met een vaste groep - helend koken met de vijf elementen voedingsleer.

Je eten is de brandstof voor jouw lichaam, het geeft je levensenergie én het zegt iets over je levensenergie. Maar kan jouw verteringsvuur het wel verteren én de energie uit de voeding halen die jij tot je neemt?

Waarom is koken met de 5 smaken en kiezen uit de thermisch werkende ingrediënten raadzaam en wat hebben de seizoenen, onze emoties, de natuur én onze ‘eigen natuur’ daarmee te maken?

Je leert in deze 3-daagse kookleergang koken met de 5 elementen. Elke element heeft een specifieke werking in ons lichaam en zorgt voor een bepaalde stroming, ook ga je aan het werk met de thermische werking van de ingrediënten. Met kruiden en specerijen ga je zorgen dat je maaltijd verteerbaar wordt voor jou. Welke ingrediënten zijn goed voor mij? Wat geeft ons wel/geen energie. Waarom zijn de maag en de milt zo belangrijk en hoe weet je of je verteringsvuur optimaal is?

We koken p u u r : met biologische en verantwoorde producten. 

Heb je een gluten- of lactose intolerantie? Je kunt zeker goed uit de voeten met deze voedingsleer!

We starten elke module met een korte theoretisch inleiding om inzicht te krijgen wat het inhoud om op deze wijze te koken.  Je leert o.a. je eigen persoonlijk gevulde soep te maken die je mee naar huis neemt voor de volgende ochtenden als ontbijt. We maken de hoeveelheid voor drie dagen zodat je thuis echt kunt ervaren wat dit ontbijt met jou doet en hoe je je voelt de hele ochtend. 

Je kijkt naar de thermische werking (heet, warm, neutraal, verfrissend en koud) van ingrediënten én naar de energiestroom (de smaken bitter, zuur, zoet, scherp, zout hebben ieder een andere energiestroming) die het geeft in je lichaam. Dat is heel anders dan het tellen van koolhydraten, vitamine en mineralen en wellicht een mooie aanvulling op jouw huidige kennis over voeding! 

Wat je gaat leren 

- je krijgt duidelijke inzichten in de vijf-elementen vanuit de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) 

- Je leert de klimaatsymptomen te herkennen welke zich bevinden in het lichaam 

- Je kunt met de voedingslijsten gaan werken en recepten samenstellen en/of aanpassen


Wat wordt er van jou verwacht 

Op de eerste dag ontvang je een syllabus met daarin huiswerkopdrachten: lees- en kookopdrachten. Elke module starten we met een kleine test om je kennis te toetsen.

Literatuur  

We werken uit het boek 'Ontbijt je fit' van Jutta koehler.

 

Je hebt steeds meer ervaring met de 5-elementen voedingsleer en past het regelmatig toe in je keuken. De voedingslijsten worden je steeds meer eigen en je snapt het principe steeds meer. Je wilt de volgende stap maken; verdiepen! Iedereen brengt in deze leergang haar/zijn casus in afgestemd op jouw individu. Je hebt ervaren hoe leerzaam het is om samen weer een dag aan de slag te gaan en te leren van elkaar; het motiveert je (weer). Telkens een stap verder in jouw keuken met puur koken en de 5 smaken en de daaraan gekoppelde energierichting. 

Ook gaan we het hebben over de darmflora, een zeer essentieel systeem in ons lichaam. 

Jouw gezondheid staat of valt met een goed interne klimaat. Ga weer aan de slag met jouw voeding en leer tevens de combinatie met andere voedende aspecten: micro- en macro-organismen.                 


Laat je lichaam en geest weer voeden!

 Extra te bestellen - Uitgebreid voedingsadvies

Je kunt een persoonlijk voedingsadvies van Emy ontvangen. Dat is een zeer uitgebreid voedingsadvies op basis van jouw klimaat en optische bevindingen tijdens de workshop. Dit advies bestaat uit circa van 4 x A4 vellen waarin wordt aangegeven welke kruiden, specerijen, groenten, granen, (evt.) vlees, fruit, etc. nu wel/niet passen in jouw voedingspatroon. De ervaring leert dat je nog lang plezier van dit advies hebt welke je telkens weer erbij kunt pakken. Dit advies ontvang je < 1 week ná de 1e dag en je betaalt daarvoor een speciale prijs van 45 euro (normale prijs is 65 euro). Geef bij je inschrijving aan of je dit graag wilt ontvangen.

Data

Dinsdag 10 september | Dinsdag 29 oktober | dinsdag 10 december 2019

Vragen en aanmelden >>

Kosten: € 275,00

Adres kookstudio: Statendaalder 10, Uden

Aantal deelnemers: maximaal 5 

 

Reviews

Lydia: bij Emy heb ik de kookworkshop Voeding I volgens de vijf elementen gevolgd. Ik volg zelf de opleiding bij Jutta Koehler en omdat ik het graag beeldend wilde hebben heb ik me hiervoor opgegeven. In een ontspannen sfeer krijgt de kennis "handjes en voetjes" en ga je aan de slag met dat wat zo fijn uitgelegd wordt. Prettig om te werken in de keuken van Emy en de stimulans om buiten de gebaande paden te denken is welkom en ervaar ik als zeer prettig. Een heerlijk soepje en smakelijke lunch waren het resultaat. Dank je Emy

Agaath: Een inspirerende en vooral 'voedzame' workshop, een aanraden voor een ieder die goed voor zijn lijf wil zorgen!

Jackie: De 5-elementen kookworkshop van Emy heb ik als er zinvol en gezellig ervaren. De uitleg en de begeleiding van de workshop vond ik erg practisch en duidelijk, zodat ik er meteen in de praktijk mee aan de slag kon. 

Ardie: de workshop gaf mij nieuwe en inspirerende inzichten over voeding. 

Wiranda en Jacqueline: door jouw workshop mee te maken zijn wij veel meer bewust geworden HOE bijzonder het is om samen met een knus 'Clupke' op een andere, simpele manier gezonder te koken. Top! 

Marja: ik vond het een ontzettende leuk en inspirerende workshop, op een bijzondere originele manier gebracht. Met de heldere en duidelijke informatie ben ik echt ontzettend blij! 

Els: Leuke workshop om vanuit een ander perspectief naar voeding te kijken. 

Lidwien: 'Voor de eerste keer van mijn leven eet ik 's-morgens mijn zelfgemaakte soep met ongeveer 5 eetlepels zilvervliesrijst, rond 12.00 uur voelde ik met nog steeds verzadigd. Heerlijk'

 

Jutta Koehler (auteur van 'Ontbijt je fit' starten met de vijf elementen voeding)

Wat was ik blij om te horen dat Emy Kookworkshops aanbiedt volgens de Chinese voedingsleer. In januari 2018 heeft Emy mij als gast uigenodigd om deel te nemen aan haar module I 'Ontdekken' over de vijf elementen voeding. 

In een kleine groep had Emy aandacht voor iedereen, ze geeft zelfs de mogelijkheid om voorafgaand aan de module klachten in kaart te brengen. Ná module I ontvangt elke deelnemer een individueel voedingsadvies als men dat wil. Bijzondere indruk maakte op mij de oefening om voedingsmiddelen volgens hun element in te delen. Wat was dit mooi om te zien: ruim 90 voedingsmiddelen om te sorteren. Zo konden de deelnemers al veel nieuwe voedingsmiddelen bekijken en leren kennen. Emy weet een leuke sfeer neer te zetten met aandacht voor elke deelnemers. En natuurlijk werd aan het einde de gemaakt gerechten opgegeten. Lekker én leerzaam.