3-DAAGSE VIJF ELEMENTEN KOOKLEERGANG

Eten is de brandstof voor jouw lichaam, het geeft je levensenergie en wat je eet zegt iets over jouw levensenergie. Maar kan jouw verteringsvuur het wel verteren én de energie uit de voeding halen die jij tot je neemt? Waarom is koken met de vijf smaken en kiezen uit de thermisch werkende ingrediënten raadzaam en wat hebben de seizoenen, onze psyche, de natuur en onze ‘eigen natuur’ daarmee te maken? Dat ga je met een vaste groep ontdekken, herkennen en verdiepen in deze 3-daagse TCM Voedingskookleergang. Je kijkt naar de thermische werking(heet, warm, neutraal, verfrissend en koud) van ingrediënten én naar de energiestroom(de smaken bitter, zuur, zoet, scherp, zout hebben ieder een andere energiestroming). Dat is heel anders dan het tellen van koolhydraten, vitamine en mineralen en wellicht een mooie aanvulling op jouw huidige kennis over voeding! Met kruiden, specerijen en op andere wijze het eten bereiden ga je zorgen dat je maaltijd verteerbaarder wordt. Welke ingrediënten zijn wel/niet passend én heilzaam in jouw gerecht? Wat geeft energie en wat ontneemt ons energie. Waarom zijn de maag en de milt (het element Aarde) zo belangrijk en hoe weet je of je verteringsvuur optimaal is?

Heb je een gluten- of lactose intolerantie? Ook dan kun je zeker goed uit de voeten met deze voedingsleer!

Elke module behandelen we theorie die we direct gaan toepassen in de kookstudio en ook thuis als huiswerk. Daarmee ga je inzicht krijgen en zelf ervaren wat het inhoud om op deze wijze te koken voor jezelf, je gezin en eventueel als advies voor je cliënten als je een eigen praktijk hebt.  

WAT GA JE LEREN

 • je krijgt duidelijke inzichten in de effectieve eeuwenoude Vijf-Elementen voedingsleer vanuit de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM)
 • je leert de klimaatsymptomen herkennen, hoe deze zich manifesteren en welke voeding je heilzaam kunt inzetten
 • je kunt met de voedingslijsten werken en zelf recepten samenstellen en/of aanpassen
 • voeding bij klachten zoals menstruatieklachten, burn-out, slapeloosheid, maag- en darmklachten, overgewicht, etc.
 • je leert je persoonlijke maaltijdsoep maken en andere ontbijt en lunch toppers
 • ook gaan we het hebben over de darmflora, een zeer essentieel systeem in ons lichaam. Onze gezondheid staat of valt met een goed intern klimaat, de darmen zijn de spil in ons bestaan.

WAT WORDT ER VAN JOU VERWACHT

  Voorafgaand ontvang je leesopdrachten en op de eerste lesdag ligt je uitgebreide syllabus klaar met waardevolle informatie. Elke module starten we met een korte test om je kennis te toetsen. Het huiswerk wordt je op verschillende manieren aangeboden. Je maakt opdrachten tussen de modules door in de vorm van leesopdrachten, het (her)schrijven van recepten en het maken van gerechten thuis. Door het direct toepassen van de lesstof in je eigen keuken is deze kookleergang erg pragmatisch.

  LITERATUUR

   We werken o.a. uit het boek 'Ontbijt je fit' van Jutta Koehler en je krijgt leesopdrachten mee naar huis uit de boeken van Barbara Temelie.

   EXTRA TE BESTELLEN

   Uitgebreid voedingsadvies

   Je kunt een persoonlijk voedingsadvies van Emy ontvangen. Dit is een zeer uitgebreid voedingsadvies op basis van jouw klimaat en optische bevindingen tijdens de workshop. Het advies bestaat uit circa van 5 A4 vellen waarin wordt aangegeven welke kruiden, specerijen, groenten, granen, (evt.) vlees, fruit, etc. wel/niet passen in jouw voedingspatroon. De ervaring leert dat je nog lang plezier hebt van dit advies. Je ontvangt het binnen een week na de 1e lesdag en je betaalt daarvoor een speciale prijs van 55 euro (normale prijs is 95 euro). Maak bij je inschrijving kenbaar of je dit graag wilt ontvangen.

   Keukenstudio Volkel Chi Neng Uden
   IMG-20180130-WA0000___serialized2
   Heldere en krachtig runderbouillon
   Koken met Emy
   Ceviche van kabeljauw met sinaasappel
   5 elementen symbool. kleur
   koken

   Praktische informatie

   Samen koken

   DATA


   Dinsdag 5 november,

   dinsdag 26 november en dinsdag 10 december


   Lestijden: 09.30 - 15.30 uur

   PRIJS


   425,00 (incl. uitgebreide syllabus, recepten, kook-ingrediënten, lunch, en gerechten mee naar huis voor de volgende dag)


   Aantal deelnemers

   maximaal 7